Tidskriften 40-tal

14 februari, 2011 § Lämna en kommentar

1944 utkom det första numret av den tidskrift som skulle bli betydelsefull för det litterära nittonhundrafyrtiotalet: 40-tal i redaktion av Werner Aspenström, Lennart Göthberg och Claes Hoogland. Förlaget var Bonniers och ansvarig utgivare Gerard Bonnier, som var bra på att fånga upp unga begåvningar och se vad som skulle bli litterärt gångbart i en framtid.

Det första numret skulle komma att följas av ytterligare 25. Tidskriften lades ner i och med höstnumret 1947. Det första numret var ett typografiskt sett obetydligt klammerbundet 24-sidigt häfte, som inte kan ha inneburit några stora kostnader för Bonniers.

Tidskriftens anmälan till allmänheten på första sidan är kortfattad och osignerad. Där erkänns att 1940-talets unga litteratur visserligen redan fått generös uppmärksamhet, men redaktionen anser att de unga författarna behöver en tummelplats:

40-tal kommer med den bestämda ambitionen att vara en ung debatt- och debutscen. Vi torgför inget litterärt program. Vi vill skapa ett fritt forum, där olika åsikter och riktningar kan konfronteras med varandra. Redan har flera författare, som debuterat under de senaste åren, lovat sin medverkan. Vi inbjuder unga essayister, lyriker och prosaister att medarbeta.”

Den nya lyrik som skulle visa sig bärkraftig representerades i redaktionen av Werner Aspenström. Claes Hoogland var redan sedan flera år teaterkritiker i Stockholms-Tidningen och skulle sedermera bli en uppmärksammad radioproducent. Lennart Göthberg skrev också kulturjournalistik i Stockholms-Tidningen och hade givit ut två böcker, dels om Hjalmar Gullberg, dels om svensk religiös lyrik. För fyrtiotalslitteraturen kom Göthberg att bli viktig under mitten av decenniet. Han var under en period som kom att bli alldeles för kort den litterära 40-talsgenerationens främste teoretiker och talesman – när han bara 26-årig 1946 omkom i en bilolycka förlorade den yngsta litterära essäistiken en viktig företrädare.

Det var Lennart Göthberg som till premiärnumret bidrog med det tyngsta bidraget, en uppsats med rubriken ”Litterärt 40-tal”. Tydligare kunde det inte sägas, att här presenteras en ny generation – även om Göthberg i inledningen påstår: ”Redan från början skall sägas, att det här inte skall predikas en ny generationstes.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Tidskriften 40-talFyrtiotalsbloggen.

Meta

%d bloggare gillar detta: